The Dutch

Afbeelding
vr 22 april
VOORVERKOOP
15.00
AVONDKASSA
15.00
tickets Zaal open 20:00 Aanvang 20:30

De band rond zanger en gitarist Hans Croon vergaarde in de tachtiger jaren nationale roem met de radiohit This Is Welfare. Er verschenen drie albums: Working In Los Alamos (1982), This Is Welfare (1983) en Under The Surface (1985). In 2015 pakte The Dutch, in de originele samenstelling, de draad weer op. Wat aanvankelijk bedoeld was als een eenmalig reünie optreden in Paradiso groeide uit tot een heuse comeback die inmiddels een reeks singles en drie nieuwe albums heeft opgeleverd: Four (2016), Werkman (2018) en Enter Sanctuary (2020).

Solid Ground

Het zevende album heet Solid Ground en verschijnt op 22 februari. Die datum is niet zomaar gekozen: 22022022 is niet alleen ongetwijfeld een favoriete trouwdatum maar nodigt ook uit tot apocalyptische voorspellingen over het einde van de wereld, de Great Reset of een ander complot dat die dag zijn ontknoping bereikt. Het titelnummer gaat over complottheorieën, post-truth en hondenfluitjes. Solid Ground is ook de single, die op dezelfde dag uitkomt.

Het album bevat 10 nummers, waarvan de ode aan de Groningse kunstenaar Alida Pott in de zomer van 2021 al als single werd uitgebracht, in samenwerking met het Groninger Museum.

The Dutch

Het geluid van The Dutch is nog steeds uniek in het Nederlandse muzieklandschap. Het is geworteld in de new wave van de tachtiger jaren, maar is gaandeweg geëvolueerd in een eigenwijs oeuvre. De vier trekken zich weinig aan van de tijdgeest. Piano en (slide)gitaar zijn prominent aanwezig, en de band maakt op de plaat en live gebruik van sample technieken. Het is pop/rock muziek die soms doet denken aan de Gorillaz en andere Britpop bands.

Tekstueel is de tijdgeest juist alom tegenwoordig: net als in This Is Welfare (1983) reflecteren de liedjes anno nu op maatschappelijke en politieke themas. Daarnaast laat de band zich inspireren door andere vormen van kunst, zoals in het genoemde Alida Pott en Werkman, de videokunst van Rineke Dijkstra in I Can See A Woman Crying en het foto project Anima van Charlotte Dumas in No Particular Reason.

Solid Ground verschijnt op vinyl, cd en online. Het album zal tijdens het concert in P60 te koop zijn, met een korting van 20% voor de echte fans.

Over Jouw Bezoek

Vanaf woensdag 23 maart 2022 is er geen coronatoegangsbewijs meer nodig om toegang te krijgen tot concerten in P60.  Alles over jouw bezoek lees je hier.