Expositie: De liefde voor muziek in zwart-wit

Expositie: De liefde voor muziek in zwart-wit

Normaal gesproken stelt het P60 Café haar muren beschikbaar aan verschillende kunstenaars en fotografen om hun werk te exposeren. Het café is echter tijdelijk gesloten als een van de maatregelen om de verspreiding van het coronavirus tegen te gaan. De dag na de sluiting van de horeca stond de volgende exposant voor de deur - onze eigen huisfotograaf Marc van der Maas. Een dag die de week ervoor in de agenda werd genoteerd. 

In september van dit jaar hing de expositie Out in the Field op de Warmondstraat in Amsterdam. In de expositie zagen we een groot aantal bijzonder plaatjes genomen in ons eigen poppodium. We vroegen Marc om een selectie van deze tentoonstelling naar Amstelveen te brengen. En Marc zelf was meteen enthousiast.

Helaas kan niemand er van genieten, de reden natuurlijk voor iedereen bekend. Maar we wilde het daar niet bij laten en zochten Marc telefonische op om meer te weten te komen over zijn expositie Music was my first love.

Jammer genoeg kunnen mensen nog niet het P60 Café binnen wandelen om jouw werk te bekijken. Kun je misschien meer vertellen over de expositie en hoe deze tot stand is gekomen?

‘Ik kwam Didi tegen bij een reggae concert in P60. Zij vertelde mij over haar art gallery Out in the Field. Ik ging langs om te kijken en liet haar ook wat van mijn foto’s zien. Toen kwam al snel de vraag of ik niet ook wilde exposeren.

Eerste wilde ik per artiest drie soorten foto’s te laten zien. Een in rust, een in actie en een detailfoto. Maar door corona kon ik helaas geen nieuwe foto’s maken om dit voor elkaar te krijgen. Toen zei mijn vrouw dat mijn zwart-wit foto’s zo mooi zijn, waarom doe je daar dan niet iets mee? En zo is de huidige selectie tot stand gekomen!’

Veel van de foto’s heb je genomen in onze zaal. Je bent voor ons ook zeker geen onbekend gezicht meer. Hoe ben je toendertijd terecht gekomen in P60?

‘Het begon met een telefoontje naar P60 met de vraag of ik foto’s mocht maken van The Charm The Fury. Dit kon helaas niet, maar P60 zocht wel vrijwilligers voor andere avonden. En zo werd ik vrijwilliger bij P60. Uiteindelijk werd de eerste show die ik mocht vastleggen reggae artiest Jessie Royal.’

We willen natuurlijk nog niet te veel verklappen over de werken die je hebt hangen. Maar is er een foto in de expositie die jezelf het mooiste vindt en wat is het verhaal erachter?

‘Dan toch wel de foto van Lee Scratch Perry genomen in Poppodium Duycker. Ik ben zelf opgegroeid in Amsterdam Zuid. En iedereen in mijn schooltijd was gek op reggae. Het was dan ook een stukje jeugdsentiment toen ik Lee Scratch Perry ineens voor mijn lens had staan. Wat de avond memorabel maakte was het moment dat hij een joint opstak op het podium. Toendertijd gold al het verbod op roken in zalen, dus mensen waren hier ook niet heel blij mee. Maar het leverde wel een prachtige foto op!’

Voorlopig is het P60 Café nog even gesloten en we hopen dan ook zo snel mogelijk bekend te maken wanneer deze expositie voor het publiek te bekijken is! 

Image